Skip to main content

Koleksi Video

Tajuk : Bacaan Surah Al Waqiah
Dari : Darwisya Adrianna, 3 Tahun
Tempat : Pusat Pendidikan Al Barakah, Perak
Majlis : Perasmian Majlis Ulang Tahun Pusat oleh MB Perak, YB Dato' Zambry
Tahun : 2010


Tajuk : Bacaan Surah Muhammad
Dari : Darwisya Adrianna, 3 Tahun
Tempat : Masjid Ridhuan, Ampang
Majlis : Kuliah Ilmu
Tahun : 2010Tajuk : Bacaan Surah Al Buruj
Dari : Darwisya Adrianna, 3 Tahun
Tempat : Dewan Konvensyen, Putrajaya
Majlis : Konvokesyen Akademi Darul Huffaz 2009
Tahun : 2009Tajuk : Bacaan Surah Al A'la
Dari : Darwisya Adrianna, 3 Tahun
Tempat : Pejabat Saya
Majlis : Santai
Tahun : 2009Tajuk : Bacaan Surah Al Masad
Dari : Darwisya Adrianna, 2 Tahun
Tempat : Rumah
Majlis : Santai
Tahun : 2009
Tajuk : Bacaan Huruf Hijaiyah
Dari : Adik Darwish Adrian, 1 tahun lebih
Tempat : Rumah
Majlis : Santai
Tahun : 2009


Tajuk : Bacaan Surah Al Fatihah dan Surah An Nas
Dari : Adik Darwish Adrian, 2 tahun 7 bulan (Masih Tidak Boleh Bercakap Sempurna)
Tempat : Rumah
Majlis : Santai
Tahun : 2010Tajuk : Bacaan Surah Yassin
Dari : Adik Darwish Adrian, 2 tahun 7 bulan (Masih Tidak Boleh Bercakap Sempurna)
Tempat : Rumah
Majlis : Santai
Tahun : 2010Tajuk : Bacaan Surah Yassin
Dari : Adik Darwish Adrian, 3 tahun
Tempat : Dewan Kuliah Pusat Pengajian Islam, Universiti Malaya
Majlis : Forum Anak Dunia Akhirat Bersama Prof Dr Kamil, Pensyarah UM anjuran Persatuan Ulama Malaysia
Tahun : Mac 2011
Tajuk : Bacaan Surah Yassin
Dari : Adik Ahmad Saud
Tempat : No Info
Majlis : No info
Tahun : No InfoTajuk : Bacaan Surah Al Fajr
Dari : Adik Sumeyye Addeb, 12 Tahun
Tempat : Egypt/Mesir
Majlis : No info (Majlis Rasmi)
Tahun : No Info

Dapatkan lebih banyak video kanak-kanak Malaysia mengaji dari kecil di http://didikanquran.blogspot.comPopular posts from this blog

Berkongsi Resepi Makanan Untuk Minda Kanak-Kanak

Kali ini saya ingin berkongsi resepi saya pada sesiapa yang berminat. Ia sebenarnya khusus untuk ibubapa yang percaya akan makanan yang baik boleh membentuk minda anak kita yang baik. Apa yang diperlukan untuk resepi ini ada 9 perkara:1) Kacang Badam (Almond)
Ia terkenal kerana kandungan minyaknya. Ia juga makanan yang diwajibkan untuk para hufaz dari negeri Timur Tengah. Saya juga diberitahu, orang Yahudi membiasakan anak mereka meminum susu badam suam pada setiap hari.

2) Kismis
Bahan ni memang orang kita dah kenal kebaikkannya hingga mereka boleh gelar kismis Minda.

3) Minyak Ikan
Saya guna jenama Pristin kerana kandungan Omega 3 - DHA dan EPAnya yang paling tinggi di pasaran Malaysia iaitu 5 kali ganda dibanding dengan yg rendah. Saya rasa semua ibu2 tahu akan kegunaan minyak ikan dalam membentuk otak bayi sebelum bayi lahir lagi.

4) Kurma
Ia satu buah yang tercatat dalam sejarah dimana Saidatina Maryam 'Alaihissalam ketika mahu melahirkan Nabi Isa 'Alaihissalam diraka…

Darwisya Mendaftar ke International Modern Arabic School, KL

Semakin banyak maklumat dari rakan2, forum internet, dan sebagainya tentang tadika tadika yang pernah mereka ketahui, saya menjadi semakin keliru dalam membuat keputusan. Memang niat saya telah tertanam lama untuk mengembangkan pengetahuan bahasa Arab pada anak-anak saya menjadi asas dalam saya mencari tadika yang sesuai kerana ia adalah sesuatu yang saya gagal lakukan sendiri. Namun dalam banyak2 pilihan, untuk tujuan ini pilihannya adalah terhad.

Betapa indahnya jika anak saya dapat menghayati setiap ayat yang di hafalnya setiap hari. Tentu lebih kekhusyukkan dan keseronokkan menghafal akan timbul apalagi jika semakin hari semakin banyak yang dihafalnya. Sekarang Darwisya sudah hampir habis menghafal surah-surah penting iaitu Surah Yassin, Al Mulk, Ar Rahman, As Sajadah, Al Waqiah dalam usianya yang belum lagi 4 tahun.

Allah mengetahui niat saya yang tersangat kuat hingga satu hari saya ditakdirkan berjumpa dengan satu website Program Kindergarten di International Modern Arabi…

Allah Adalah Sebaik-Baik Perancang

Kali ini saya ingin bercerita tentang apa yang terjadi pada anak-anak saya pada beberapa hari yang lalu. Ceritanya.. sebelum ini, Darwish telah berkali-kali memujuk saya untuk menghantarnya ke kelas Taekwondo. Kebetulan kelas Taekwondo itu berada berdekatan dengan dewan yang terletak tidak jauh dari rumah kami. Oleh kerana saya ini lahir dari keluarga yang lebih senang dengan sifat  berlemah lembut dengan orang lain, dimana walaupun adik beradik saya 8 orang kesemuanya, tiada seorang pun yang pernah ke kelas Taekwondo atau yang seangkatan dengannya. Saya tidak pernah mengenal dunia itu, maka, saya tidak berapa mengendahkan permintaannya selama ini. Apa lagi dalam minda saya, ianya adalah tidak sesuai untuk kanak-kanak kerana ianya kelihatan seolah menggalakkan kanak-kanak menjadi lebih ganas!
Pada suatu hari di kolam renang, selepas Darwish dan Darwisya menghabiskan masa yang agak lama berenang, sambil saya dan suami berbual di tepi kolam tersebut, mereka pun mahu naik. Tiba-tiba seora…