Skip to main content

Bahasa Dan Perkembangan Otak

.


Saya masih ingat seorang kawan saya berkata, kalau kita nak pelajari sesuatu bahasa dan boleh bercakapnya dengan fasih, kita perlu makan makanan dan minum minuman harian mereka baru lidah kita akan lentur mengikut ’telo’ mereka, Baru boleh fasih. Tapi kemudian saya fikir balik takkan orang yang makan spagheti dan burger tiap hari boleh berbahasa Inggeris dengan fasih kalau persekitarannya tiap hari tiada bahasa lain didengarnya kecuali Bahasa Jawa! (Saya ada darah Jawa). Seperti yang semua orang tahu, bukan makanan atau minuman yang menyebabkan seseorang itu fasih dengan sesuatu bahasa tetapi jumlah kuantiti pendedahan dengan bahasa tersebut yang memahirkannya dengan satu-satu bahasa berkenaan.

Cara kita mempelajari bahasa kedua adalah sama seperti cara bayi mempelajari bahasa pertamanya. Mula-mula MENDENGAR,, Hampir 2 tahun bayi mendengar sahaja dengan tiada daya untuk menyusun lebih dari 5 patah perkataan dalam satu ayat setibanya umur 2 tahun. Sedikit demi sedikit dia akan mencuba menggunakan ayat yang selalu didengar tersebut kepada kita, Konsep ini sama dengan mereka mempelajari bahasa kedua dan seterusnya. Jika anak kita mendengar bahasa Cina, maka ia akan mahir Bahasa Cina. Saya punya 3 anak buah yang boleh berbahasa Cina bagaikan’bertih digoreng’ kerana disekolahkan di sekolah Cina semenjak tadika lagi. MENDENGAR dan kemudian belajar menggunakan apa yang selalu didengar hingga dia boleh berkomunikasi dengan fasih.

Menurut kajian, kanak-kanak lebih mudah mempelajari bahasa dari orang dewasa. Paling mudah pada umur 0-6 tahun. Lebih awal dalam julat umur ini, lebih banyak kekuatannya pada pusat otak yang menjaga bahasa.


Seperti sedia maklum, anak saya yang berumur 3 tahun dan 1 tahun 8 bulan mula mendapat pendedahan awal kepada Bahasa Arab, bahasa ketiganya melalui TV kartun Bahasa Arab yang baru saya lancarkan. Boleh dikatakan saya ini pun buat ’eksperimen’ atau kajian penguasaan bahasa pada anak-anak saya kerana saya pun belum tahu setakat mana keberkesanan kaedah yang saya gunapakai ini.

Apa yang saya tahu saya kenal seorang kanak-kanak Melayu yang boleh berbahasa Inggeris dengan ’slang’ yang cukup mengagumkan dan bila ditanya ibunya dia dihantar ke tadika mana hingga dia boleh ber’slang’ seperti itu, jawapan ibunya, dia bukan belajar di tadika tapi di TV dengan menonton Sesame Street setiap hari. Cukup mengagumkan! Bukan tadika dan bukan bahasa harian bersama keluarga tetapi boleh bertutur dengan ’slang’ bahasa Inggerisnya seperti itu hanya dengan menonton TV.

Tempoh masa anak kita berada dalam zaman kanak-kanaknya sangat singkat maka fikirlah segala apa cara dan peluang untuk memberinya ilmu dalam masa belajar dan mainnya dan juga dalam masa jaga dan tidurnya.

Bila dewasa ada banyak faktor yang menyebabnya sukar untuk menerima bahasa baru selain dari keadaan otak kita. Saya ambil contoh diri saya. Dulu masa belum kahwin dah berapa cerita hindustan saya tonton. Selain dari hindustan, bahasa asing lain, saya pun tak berapa pasti bahasa apa tapi tajuknya saya ingat kerana setiap pukul 6 mesti depan TV menunggu cerita.. Betty La Soy! Semuanya tengok sampai habis tapi tak pandai2 pun. Bila kita kaji balik ia adalah kerana ..

Kita tengok cerita bahasa asing yang punya sarikata maka secara otomatisnya kita memahami cerita dengan membaca sarikatanya. Dengan itu.. kita tidak mempunyai ’paksaan’ untuk mempelajari bahasa tersebut. Maka jangan ada yang bertanya kenapa kita tengok cerita ’omputeh’ tiap hari pun, masih tak fasih-fasih. Semuanya sebab keterbergantungan diri sendiri pada sarikata atau subtitle.

Ini berbeza dengan kanak-kanak.. Mereka ’dipaksa’ untuk belajar dan faham sesuatu bahasa tersebut tanpa bergantung pada sarikata (kalau ada sarikata pun mereka tak pandai membacanya).

Dari pemerhatian saya setakat ini, anak saya bergantung kepada gambar untuk memahami jalan cerita kartun kegemarannya. Kemudian dia mengaitkannya dengan nada suara yang dilontarkan oleh kartun tersebut untuk mengetahui perkataan takut, marah, sedih atau gembira. Lebih banyak perkataan tersebut selalu diulang oleh ikon kartun tersebut, lebih cepat dia menghafalnya. Apa pun cara ini bak kata orang putih menyediakan anak saya ‘an ear for the language’.
Setakat hari ini, belum sebulan lagi anak saya menonton kartun bahasa Arab, sikecil dan kakaknya dah boleh menghitung 1-10 dalam bahasa Arab dan sudah memahami dan menyebutnya kepada saya beberapa patah perkataan yang selalu disebut oleh ikon kartun tersebut seperti

Marhabah = Hello
Ana = Me/I
Rai’a = Great
Sahhih = Correct


Yang seronoknya bila anak sulong saya mencuba menyebut perkataan dengan sebutan mereka. Contohnya perkataan rai’a dengan huruf ‘ain’ yang pekat! Mungkin juga nanti anak saya yang lebih pandai dan lebih slangnya dari saya dalam berbahasa Arab kerana lidah saya ni pun dah keras! Hehe.. Oleh kerana kartun ini berbahasa Arab maka sudah tentu lagu temanya juga berbahasa Arab. Saya melihat anak saya membuat beberapa cubaan menyanyi semasa kartunnya menyanyi. Namun lagu versi arab anak saya masih tak menjadi atau dengan kata lain.. masih berbunyi sumbaaang!

Sehingga hari ini dia tidak pernah meminta saya menukar kepada VCD bahasa Inggerisnya. Dah tentu sebabnya kerana jemu asyik melihat VCD yang sama selama 2-3 tahun lepas. VCD baru yang berbahasa Arab itulah yang menjadi pilihannya setiap hari sekarang ini. Itulah pilihan hiburan TV yang saya sediakan untuk anak saya bagi 2-3 tahun yang akan datang..


Latihan hafazan dan Iqra tetap seperti biasa namun untuk riadah harian bagi mengeluarkan peluh saya kena tutup TV tu untuk mengajak anak saya keluar. Satu perkara lagi saya lihat dia lebih bermotivasi untuk Iqra. Setiap hari anak sulong saya mampu membaca 10-15 mukasurat muqaddamnya. Sebelum ni 2 muka surat je kemudian hafazan. Kadang-kadang saya tergelak sendiri kerana mengingatkan mungkin motivasi ini timbul kerana dia terfikir Dora The Explorer, Little Einstein dsb banyak buat Iqra dan Hafazan hingga boleh berbahasa Arab! Ya Allah, janganlah engkau jatuhkan aku berdosa kerana tidak membetulkan persepsinya. Sesungguhnya niatku hanya keranaMu..

Makluman : DVD Dora The Explorer salah satu kartun berbahasa Arab yang saya beli ini berharga hampir RM200/set pakej yang mempunyai 5 DVD.
Untuk pengetahuan : VCD-VCD kartun Arab yang dialih bahasa ini saya beli melalui online dari beberapa website yang menjual VCD. Setakat hari ini, saya tidak pernah berjumpa ianya dijual di Malaysia. Perlu shop around untuk mendapatkan kualiti dengan harga yang murah. Ada yang saya terima tidak elok kualiti suara dan gambarnya hingga menyakitkan hati menontonnya. Saya berhabis hampir RM2000 untuk berbagai DVD kartun Arab ini. Memandangkan ia pelaburan hiburan sambil belajar Bahasa Arab untuk 2 orang anak saya bagi rancangan TVnya, menjadikan ianya pelaburan yang berbaloi. Nilainya sama dengan bayaran 2 tahun bil astro saya dulu.


Sedutan kartun Dora berbahasa Arab yang mengajar anak-anak menghitung..
Telah beberapa hari saya berfikir bagaimana hendak mengajar Bahasa Arab pada kanak-kanak yang bukan umur boleh hantar pergi kelas Bahasa. Saya cuba beberapa kali mengajar mereka sendiri tapi ia agak perlahan kerana saya 'mengajar' vakabulari benda dalam bahasa tersebut dan bukannya 'berkomunikasi' dalam bahasa tersebut. Perkembangan ini tentu saja sangat perlahan. Saya berkata sendiri bahawa tentu ada cara lain yang lebih mudah dan cepat untuk kanak-kanak sebaya umur 3 tahun ke bawah ini. Saya boleh dikatakan begitu serius untuk mengajar anak saya bahasa ini kerana saya sentiasa teringat akan pengorbanan ibu Imam Shafie untuk mengajar anaknya Bahasa Arab. Ibu Imam Shafie dan anaknya berpindah ke kota Mekah (suami telah meninggal sejak Imam Shafie kecil lagi) dengan harapan untuk belajar Bahasa Arab Tulen. Setibanya di sana beliau dapati kota Mekah telah dipenuhi oleh pedagang dari serata pelusuk dan bahasanya telah bercampur baur menyebabkan ibu Imam Syafie kecewa dan membawa anaknya berpindah sekali lagi ke pedalaman Mekah. Disitulah mereka tinggal dan secara tidak langsung anaknya dapat belajar berkomunikasi dengan orang kampung tersebut dalam Bahasa yang dia kehendaki. Sungguh pentingnya bahasa membentuk budaya dan pengetahuan. Ibu Imam Shafie memang seorang yang bijak kerana mengambil berat tentang bahasa kerana dia tahu itulah kuncinya untuk menjadikan anaknya berilmu dan bijak seperti yang kita ketahui. Seorang wanita tanpa suami sanggup merentas padang pasir yang luas dan gersang bersama anak kecilnya untuk mengajar anaknya berBahasa Arab Tulen. Pengorbanannya memang menakjubkan! Maka tiada siapa yang boleh mencemburui ibu Imam Shafie kerana mempunyai anak seperti itu. Saya mula berfikir apakah yang telah saya korbankan dan akan korbankan untuk anak saya bagi mempelajari bahasa tersebut. Tentulah tidak akan setanding dan sehebat pengorbanan beliau. Itulah yang menyebabkan saya tidak berhenti berfikir kerana saya tidak memulakan apa-apa lagi untuk apapun dalam menyedia atau merancang anak saya mempelajari Bahasa tersebut..

Satu hari sedang anak saya leka menonton kartun Dora, saya mendengar dia mengulang apa yang Dora tersebut katakan.. Abre, Por Favor, Hola, Uno dos tres, Vamanos, haciamo dan banyak lagi! Memang karton Dora akan mengajar beberapa perkataan asing untuk setiap siri. Tetapi hanya beberapa patah sahajalah. Oleh kerana saya mempunyai koleksi 3-4 VCD Dora, maka adalah beberapa perkataan asing tersebut. Bahasa apa ini? Saya rasa Bahasa Perancis kot? Bermakna selama ini tanpa saya sedari anak saya telah mempelajari bahasa ketiga! Minatnya dengan Dora hingga jika ternampak belon Dora dia akan meminta saya membelikannya. Jika nampak kedai kasut, dia minta saya mencari kasut seperti dora untuk dibeli. Sampai sekarang saya kata saya tak jumpa. Kalau letak beg sandang akan menyanyi lagu Dora 'Back Pack..Back Pack..Back Pack..'. Ini sama sahaja dengan anak lelaki saya yang mungkin jatuh minat kerana kakaknya atau kerana sendiri. Jika kartun Little Einstein, ikon kesukaannya adalah Annie dan June. Sebelum kartun keluar, lagu kebangsaan kartun tersebut 'The Rocket' akan dinyanyikan, anak saya akan menyanyikan lagu tersebut sambil berdiri dan melompat! Kuat betul pengaruh kartun! Apa yang berasosiasi dengan kartun yang diminati mungkin akan jadi minat anak tersebut. Contohnya bahasa, adab, baju, kasut, lagu dan sebagainya dan tidak lupa juga iklan makanan ringan antara selingan kalau di TV.

Pemerhatian dari sini yang boleh saya simpulkan kepada rancangan kartun dirumah bahawa apa yang diajar oleh ikon kartun adalah kuat pengaruhnya atas kanak-kanak. Jika kartun tersebut ganas maka kanak kanak menjadi ganas. Maka dengan itu saya ingatkan diri saya supaya pilihlah kartun yang ada 'moral of the story..' Jangan pilih kartun contohnya Doraeman kerana ia hanya mengajar anak kita berangan-angan dan tidak berusaha dengan cara yang betul, Jangan pilih kartun Garfield ia mengajar anak malas dan suka membuli, Simpson mengajar anak jadi kurang sopan dan sebagainya. Itu tak termasuk rancangan hiburan kanak-kanak yang secara phsycology mempengaruhi anak-anak bahawa hebatnya seseorang itu dimata umum kalau boleh menyanyi, menari dan menghiburkan orang lain. Maaf kerana contoh yang mungkin tidak up to date kerana saya dah lama tak tengok TV dan mengetahui cerita terbaru untuk kanak-kanak yang ditayangkan sekarang ini. Kalau dulu Bil Astro saya RM84 tiap bulan. Dah 3 tahun saya tak tengok TV rupanya. Untuk mendapatkan berita semasa saya dapatkan dari akhbar atau suami.


Berbalik tentang Bahasa Arab, sebagai pengetahuan,

1. Bahasa Arab ada 2 kategori : Bahasa Arab Fusha (Modern Standard Arabic atau dipanggil proper Arabic) dan juga Bahasa Arab Ammiyah contoh Bahasa Arab Dialek Mesir Moroko dll. Maka pilihlah Bahasa Arab Fusha. Maka kalau nak beli VCD atau buku dari luar negeri kena pastikan ia berbahasa Arab Fusha.

2. Kepentingan Bahasa Arab kepada penghafaz adalah ia memudahkan hafalan baru dan menjaga yang lama. Contohnya jika seseorang memahami bahasa Arab kesilapan salah sebut ayat akan berkurangan berbanding yang tidak mengetahui bahasa tersebut. Jika tersalah sebut maknanya akan terus jadi lain dan diketahui. Susun atur ayat juga boleh dijaga supaya yang bawah tidak disebut ditengah atau kejadian lompat ayat kerana telah mengetahui struktur susun ayat mengikut jalan ceritanya. Berbanding dengan orang yang tidak pandai berbahasa Arab, kesalahan menghafal mungkin tidak disedari hinggalah ada orang lain menyemak untuknya atau dia sendiri membaca pada quran tersebut.

Selepas menilai apa yang baru saya simpulkan ini saya telah membuat satu langkah drastik pada anak-anak saya... Nak tahu apa saya buat? Beli kartun Bahasa Arab yang dia suka. Nak tahu apa saya beli? Dora The Explorer, Barney Beach Party, Barney Great Manners, Little Einstein, Mickey Mouse Club House..

Bayangkan anak saya melihat semua ikon kartun kesukaannya yang boleh berbahasa Arab! Oleh kerana episod yang saya beli semuanya yang belum pernah mereka lihat maka mereka terpaku melihatnya berkali-kali. Saya pula mencucuk anak saya...

Saya : What a clever girl Dora is? She can speaks Arabic. Arabic is the language of the Quran!

Wisya : Is that mean she also Iqra n hafazan like wisya?

Saya : (Perlahan-lahan krn tak tau nak cakap apa dan takut nak menipu) Emmm.... maybe..

Selain dari cerita kartun kesukaannya, saya juga membeli VCD pendidikan Bahasa Arab Iftah Ya SimSim (Sesame Street versi Bahasa Arab), Al Manahel, Sindbad Treasure Chest dan lain-lain lagi. Maka dengan ini rasmilah pelancaran saluran baru TV berbahasa Arab untuk anak-anak saya.Popular posts from this blog

PERJALANAN MENGHAFAL ALQURAN DARI BAYI

Blog ini adalah catatan peribadi saya mendidik anak dari bayi hingga dia boleh membaca al quran dan menghafal 30 surah alquran pada umur 3 tahun. Segalanya adalah anugerah dari Allah s.w.t. memberkati usaha saya mempraktikkan kaedah tersebut hingga anak saya berkemampuan seperti yang sedia ada.  Maka dengan ini lengkaplah sudah penulisan saya berdasarkan niat saya untuk berkongsi dengan orang ramai. Untuk bacaan lanjut dari sini, saya jemput untuk melayari website saya di  http://www.islamicparentingnetwork.net/ Jika ingin mendapatkan tips dan panduan melalui emel, boleh isikan nama dan emel di kotak dibawah dan klik butang submit. InsyaAllah kita berhubung melalui emel pula selepas ini.  Nama Email

Berkongsi Resepi Makanan Untuk Minda Kanak-Kanak

Kali ini saya ingin berkongsi resepi saya pada sesiapa yang berminat. Ia sebenarnya khusus untuk ibubapa yang percaya akan makanan yang baik boleh membentuk minda anak kita yang baik. Apa yang diperlukan untuk resepi ini ada 9 perkara: 1) Kacang Badam (Almond) Ia terkenal kerana kandungan minyaknya. Ia juga makanan yang diwajibkan untuk para hufaz dari negeri Timur Tengah. Saya juga diberitahu, orang Yahudi membiasakan anak mereka meminum susu badam suam pada setiap hari. 2) Kismis Bahan ni memang orang kita dah kenal kebaikkannya hingga mereka boleh gelar kismis Minda. 3) Minyak Ikan Saya guna jenama Pristin kerana kandungan Omega 3 - DHA dan EPAnya yang paling tinggi di pasaran Malaysia iaitu 5 kali ganda dibanding dengan yg rendah. Saya rasa semua ibu2 tahu akan kegunaan minyak ikan dalam membentuk otak bayi sebelum bayi lahir lagi. 4) Kurma Ia satu buah yang tercatat dalam sejarah dimana Saidatina Maryam 'Alaihissalam ketika mahu melahirkan Nabi Isa 'Alaihiss

Emel Kaedah Mengajar Bayi

Alhamdulillah saya sudah boleh berkongsi maklumat melalui emel secara auto. Jika sesiapa yang berminat untuk menerima emel dari saya sila isi borang diatas, klik butang 'Hantarkan!' dan saya akan emelkan nasihat, tip dan info Kaedah Mengajar Bayi kepada anda setiap minggu. InsyaAllah. Nama Email